Zdrowe nawyki a wydajność

Zadowolenie z wykonywanej pracy pozostaje w ścisłej relacji z poprawą wydajności i podniesieniem jej efektywności. Pracodawcy słusznie zakładają, że emocjonalne nastawienie pracownika ma wpływ na jego zachowania. Czynniki kształtujące poczucie satysfakcji z wykonywanej czynności zależą przede wszystkim od samej firmy, uwarunkowań wewnętrznych danego pracownika oraz jego środowiska życia, w tym nawet przyzwyczajeń zdrowotnych i żywieniowych.

fot. freepik

Dlatego tak ważne są zjadane w pracy posiłki i ich wartość odżywcza. Modelując każdy z tych aspektów, jesteśmy w stanie realnie wpłynąć na procesy zachodzące w firmie oraz jej rentowność i pozycję na rynku.

Podstawowym elementem kształtującym zadowolenie z pracy jest sama organizacja w firmie i szerszy kontekst środowiska pracy. Pracodawcy, którzy wprowadzają rozwiązania charakterystyczne dla rynku pracownika, mogą zauważyć pozytywną korelację między zastosowanymi zmianami a podniesieniem poziomu zadowolenia i wydajności w pracy. Do kluczowych przykładów należą m.in.: możliwość całkowitej lub częściowej pracy zdalnej, elastyczne godziny pracy czy dodatkowe benefity pracownicze.

Z punktu widzenia środowiska pracy wspierającego zdrowie również można wyznaczyć określone trendy. Oprócz najbardziej rozpowszechnionych rozwiązań, takich jak karty na zajęcia sportowe, pojawiają się także owoce, zdrowe przekąski dla pracowników i gotowe dania. Okazuje się, że wielu pracowników oczekuje, że pracodawca będzie wspierał ich w utrzymywaniu i budowaniu zdrowia. Jeśli ich oczekiwania zostaną spełnione – również satysfakcja z wykonywanej pracy rośnie, a wraz z nią wydajność.

Warto zorganizować pracownikom odpowiednie warunki do spożywania posiłków, tak aby mogli jadać wspólnie, co bardzo integruje zespół. Możliwość podgrzania posiłków sprawia, że można zjeść pełnowartościowe, optymalne pod względem kalorii i składników odżywczych dania. Dostarczenie sobie takich elementów diety, które są najbardziej wskazane podczas wysiłku związanego z pracą, wiąże się z poprawą wielu aspektów naszego funkcjonowania.

Zdrowe odżywianie w pracy

Jednak same możliwości to nie wszystko, aby realizować zdrowe odżywianie w praktyce. Niezwykle istotny jest czynnik świadomości żywieniowej i zdrowotnej, dzięki któremu realizowanie zaleceń staje się motywowane wewnętrznie. Wiele firm wprowadza specjalistyczne programy edukacyjne, mające na celu podnoszenie świadomości żywieniowej pracowników. Przynosi to wymierne efekty w postaci mniejszego wskaźnika absencji chorobowej, rzadszego przechodzenia na długookresowe zwolnienia lekarskie czy nawet ograniczania przedwczesnego przechodzenia na emeryturę ze względu na ryzyko chorób zawodowych.

Oprócz pogłębiania świadomości w tym zakresie pracownicy powinni poznawać także praktyczne sposoby na realizację swoich potrzeb żywieniowych. Służą do tego indywidualne programy promocji zdrowia, dostosowywane do potrzeb każdej firmy. W zależności od struktury demograficznej zatrudnienia – potrzeby zdrowotne pracowników mogą się znacznie różnić. Również profil stanowisk biurowych i produkcyjnych czy liczba osób pracujących w terenie wpływa na ich możliwości w zakresie codziennego zdrowego odżywiania. Identyfikacja poszczególnych czynników mogących sprzyjać zdrowiu pracowników oraz tych, które mogą prowadzić do wystąpienia schorzeń – pozwala trafnie określić kierunki kampanii zdrowotnych. Nawet tak istotne czynniki, jak stabilność przedsiębiorstwa na rynku pracy, mniejsza rotacja pracowników czy ograniczenie kosztów rekrutacji, wynikają z uwarunkowań zdrowotnych firmy i warto świadomie kształtować je na swoją korzyść.

Indywidualny sposób żywienia

Chociaż każdy z pracowników ma nieco inne zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze, w większości firm można wyróżnić określone pola do edukacji prozdrowotnej. Wśród tematów najczęściej poruszanych przez trenerów edukacji żywieniowej i dietetyków znajdują się podstawowe wskazówki na temat prawidłowego nawodnienia podczas pracy, konieczności regularnego spożywania posiłków czy uzupełniania magnezu, żelaza i kwasów tłuszczowych. Każde z tych zaleceń ma swoje potwierdzenie w realnych doświadczeniach wielu przedsiębiorców.

Sięganie po kawę czy napoje energetyzujące zamiast wody podczas pracy zazwyczaj wiąże się ze zgłaszanym często poczuciem spadku energii, zwiększonej senności i obniżonego skupienia uwagi. Także przesuwanie pierwszego posiłku na godzinę po dziesiątej rano prowadzi do popełniania większej ilości błędów podczas wykonywania zadań i ogólnie niższej kreatywności. Opuszczając pierwszy posiłek, narażamy naszą dietę na straty składników odżywczych – często śniadania zastępowane są słodyczami i słodkimi produktami cukierniczymi. Takie nawyki żywieniowe nie pozwalają na dostarczenie odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych, a z ich niedoborami nie możemy w pełni korzystać z potencjału swojego zdrowia.

Sylwia Krupa
koordynator programów wellbeingowych dla organizacji, właściciel projektu EdukacjaŻywieniowa.pl
skrupa@edukacjazywieniowa.pl

Najważniejsze w moich opowieściach są relacje między ludźmi!

Tomek Michniewicz

Pobierz wydanie 10/2019

Zobacz również

ZFŚS – na jakie działania można go przeznaczyć?

Ustawa o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych z 4 marca 1994 r. (Dz.U. Nr 43, poz. 163 ze zm., dalej zwana: ustawą o ZFŚS) w art. 1 określa zasady gospodarowania środkami tego Funduszu. Środki Funduszu mogą być przeznaczone wyłącznie na: finansowanie działalności socjalnej organizowanej na rzecz osób uprawnionych do korzystania z Funduszu, dofinansowanie zakładowych obiektów socjalnych oraz tworzenie zakładowych żłobków, klubów dziecięcych, przedszkoli oraz innych form wychowania przedszkolnego.

Benefity w małych i średnich firmach

Świadczenia dodatkowe są coraz popularniejszym elementem wynagrodzenia, a ich dobór ma duży wpływ na atrakcyjność pakietu korzyści z pracy. Benefity w 2019 roku według raportu "Świadczenia dodatkowe w oczach pracowników" (Sedlak & Sedlak, 2019) oferowało 82 proc. pracodawców, a ich popularność z roku na rok rośnie.

Grupówka w nowej odsłonie

Ubezpieczenia grupowe na życie to od wielu lat absolutny standard. Bez względu na wielkość firmy zdecydowana większość organizacji zapewnia swoim pracownikom możliwość korzystania z dobrodziejstw ubezpieczenia na życie w formie grupowej. Dziś trudno byłoby już znaleźć firmę, która by nie prowadziła na rzecz zatrudnionych grupowego ubezpieczenia na życie.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika) m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce Prywatności.